Dekoratorka, Edukator, Właścicielka Mielonych Migdałów
Ewa Wajs
Kategorie:
Tort komunijny
Ewa Wajs to crème de la crème polskiej branży tortowej. Właścicielka pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie, która jest autorskim konceptem pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników, a przede wszystkim są perfekcyjne w każdym możliwym calu.

Z wykształcenia biotechnolog, od lat zafascynowana cukrem i tym jakie daje możliwości. Ewa oferuje również, cieszące się wielką popularnością szkolenia, na których dzieli się swoją niesamowitą wiedzą oraz przekazuje tajniki przygotowywania tych wyjątkowych słodkości.

Nominowana w: Plebiscycie Osobowość Roku 2020 w kategorii Biznes, za organizowanie szkoleń i ciągły rozwój firmy, mimo trudności w branży ślubnej.
Właścicielki Pracowni Cukierniczej Malinowa Żelka
Aleksandra, Elżbieta Grzyb
Kategorie:
Tort nowicjusza
Ola i Ela to siostry, które oprócz wielkiej miłości łączy ta sama pasja - cukiernictwo. Dlatego zdecydowały się na otwarcie wspólnej pracowni Malinowa Żelka. Każda z sióstr ma inne mocne strony - dlatego świetnie wychodzi im wspieranie się oraz wzajemne uzupełnianie. Od samego początku firmę rozwijały wspólnie, równie mocno angażując się. Ich torty są istnymi dziełami sztuki, dopracowanymi w każdym nawet najmniejszym szczególe. Pracownia tortów artystycznych i słodkości w niesamowitym tempie, rozwija się również na Instagramie, ciesząc się wielką popularnością.

Obecnie Ola i Ela pracują nad otwarciem kawiarni w Wadowicach, co ma się odbyć już tego lata. Ponadto, są autorkami oraz twórcami kalendarza dla osób z branży cukierniczej, który swoja premierę będzie miał w drugiej połowie roku.
Właścicielka pracowni ArtyTorty,
Mariola Dąbrowska-Śmietanka
Kategorie:
Tort dziecięcy
Mariola jest łasuchem i ma to we krwi!
W jej domu od zawsze piekło się dużo i często, od okazji i bez okazji. Od zadań specjalnych jednak, czyli od przygotowywania ciast na ważne uroczystości była jej babcia-niekwestionowana królowa wypieków. Jej torty nie tylko pięknie wyglądały, ale i smakowały wszystkim, bez wyjątków! To ona zapoczątkowała w niej tortową pasję, udzielając cennych wskazówek i podarowując jej pierwszą profesjonalną packę do przekładania i wygładzania biszkoptowych blatów oraz obrotową paterę. Obie rzeczy ceni i używa do dziś.
Mariola to artystyczna dusza, która przez kilka lat kontynuowała naukę malarstwa, rzeźby i grafiki w liceum plastycznym. Ukończyła studia dziennikarskie, jednak nigdy nie podjęła pracy w zawodzie. Dość szybko uświadomiła sobie, że od zawsze kiełkowała w niej potrzeba artystycznego wyrażenia siebie, którą połączyła z drugą bardzo ważną potrzebą - przygotowywaniem i jedzeniem słodkich rzeczy. Rozpoczęła tortową przygodę ucząc się i udoskonalając nabytą już w domu rodzinnym wiedzę. Obecnie prowadzi pracownię tortów artystycznych ArtyTorty w Radomiu. Torty spod jej ręki są niepowtarzalne i niezwykle dopracowane.
Edukatorka, Fotograf, Właścicielka pracowni szkoleniowej, Osobowość Internetowa
Karolina Kowalik
Kategorie:
Tort weselny "master", Tort nowicjusza
Cukiernictwo to wielka pasja Karoliny, którą od zawsze starała się rozwijać sama, droga do jej kariery nie była łatwa, spędzanie mnóstwa czasu na zagranicznych portalach, wiele nauki, wiele prób, ale jak widać Karolina wiedziała co jest jej celem w życiu i już osiągnęła wielki sukces w branży, a jak sama mówi chciałaby rozwinąć działalność jeszcze bardziej! Autorka wielu niesamowitych dzieł, bo tak można nazwać torty Karoliny! Jak przyznaje, największym wyzwaniem było dla niej połączenie pracy cukiernika z obowiązkami domowymi, ale jej miłość do cukiernictwa sprawiła, że wszystkie te rzeczy można ze sobą połączyć. W swojej pracy ceni sobie szczególnie projekt słodkości oraz efekt, który jest najbardziej zadowalający, kiedy tort odbiera uśmiechnięty klient. Bardzo dużą uwagę zwraca na fotografię, gdyż zdjęcie jest jednym z ważniejszych elementów ukazania tortu.

Szkoleniami zajmuje się już od dłuższego czasu, jednakże za niedługo nastąpi otwarcie pracowni, w której i Wy będziecie mogli się uczyć jak dojść do tego miejsca w którym jest Karolina, gdyż na szkoleniach przekaże Wam całą swoją wiedzę na temat tego słodkiego świata.

Karolina posiada bardzo rozbudowane Social Media i zaangażowanych odbiorców - którym jest niezwykle wdzięczna za obecność!
Dekoratorka, Edukatorka, Właścicielka Pracowni Tort Love
Agnieszka Obłoza
Kategorie:
Tort dziecięcy, Kwiaty maślane z TortLove
Agnieszka Obłoza to wielka miłośniczka kremowych kwiatów i propagatorka nowego trendu w dziedzinie dekoracji tortów kremem maślanym. Swoją ogromną pasją, doświadczeniem i niesamowitym talentem dzieli się na autorskich szkoleniach, które są skarbnicą wiedzy oraz praktyki. Ponadto, od 6 lat sama doskonali swój warsztat oraz technikę pracy. Jest właścicielką pracowni Tort Love

Znajdziecie u niej różne szkolenia, na których dowiecie się jak zrobić kwiaty maślane techniką SMBC, czy jak malować torty kremem maślanym. Ponadto, chętnie przekazuje informacje jak od podstaw składać torty, zrobić proste figurki i jak dobrać najlepsze smaki tortów. Ponadto na szkoleniach stawia głównie na Waszą samodzielność podczas pracy - abyście mogli wyciągnąć ze szkolenia jak najwięcej.
Mistrz Słodkości Roku 2019, Dekoratorka
Agnieszka Majewska
Polska
Kategorie:
Tort komunijny, Tort z figurkami
Agnieszka otrzymała pierwsze miejsce w walce o tytuł Mistrza Słodkości Roku 2019 oraz drugie miejsce w plebiscycie na Cukiernię Roku 2019.

Właścicielka, cukiernik, dekoratorka - jej przygoda z cukiernictwem rozpoczęła się dobre 8 lat temu. Siłą napędową dla Agnieszki są zadowoleni klienci - to oni dają jej motywację do działania oraz do coraz większego rozwoju firmy. W MajCake zwraca największą uwagę na jakość swoich słodkości oraz to z czego są one wykonane. Dlatego pracownia cieszy się tak dużą popularnością oraz uznaniem wśród klientów indywidualnych jak i firmowych w Warszawie i okolicach.

Agnieszka przeprowadza od lat również szkolenia stacjonarne, na których z wielką chęcią przekazuje swoje umiejętności, pasję oraz niesamowite doświadczenie w branży. Od 2020 roku zaczęła swoją przygodę z kursami online, które cieszyły i cieszą się ogromną popularnością, co było motorem do otworzenia Słodkiej Szkoły - platformy z kursami online, która zrzesza fanów cukiernictwa i można w domowym zaciszu podszkolić swój słodki warsztat.
Osobowość Internetowa, Właścicielka Słodkiego Bufetu
Ania Kaczor
Kategorie:
Tort dziecięcy
Dziesiątki tysięcy babeczek , bez, ciastek i cake popsów, setki tortów oraz niezliczona ilość zadowolonych klientów i udanych imprez sprawiły, że Anna zapragnęła stworzyć wyjątkową markę. Zaspokajanie apetytu klientów to czysta przyjemność, ale każdy prawdziwy smakosz wie, że słodkości powinny cieszyć nie tylko kubki smakowe, ale także oko!

Stworzenie namacalnego produktu firmowanego marką Słodki Bufet było dla niej zarówno marzeniem jak i celem już od bardzo dawna. Produkt musiał być dostępny i przydatny zarówno dla pasjonatów, jak i profesjonalistów. Przede wszystkim bezwzględnie miał spełniać wysokie wymagania samej autorki, co do jakości. Wymagało to sporo czasu, poświęcenia oraz pracy, dlatego teraz Anna może cieszyć tak wielkim sukcesem, jaki odniosła wraz ze swoją firmą na rynku cukierniczym. Ponadto, osiąga niesamowite wyniki w swoich Social Mediach, a swoim ogromem wiedzy oraz profesjonalizmem chętnie dzieli się na autorskich warsztatach oraz szkoleniach.

A przy tym wszystkim, nie pozostawiła swojej pasji oraz wielkich umiejętności kulinarnych, wszystkie artystyczne słodkości możecie zobaczyć na załączonych Social Mediach.
Fotograf i stylistka kulinarna, bloger,, autorka e-booków i przepisów kulinarnych
Katarzyna Pfeifer
Polska
Kategorie:
Tort weselny "master", Tort nowicjusza
Autorka Instagramowego bloga fotograficzno - kulinarnego Broll Kitchen. Z wykształcenia pedagog, jednakże serce wybrało jej inną drogę zawodową, w której spełnia się w stu procentach. Na swoim blogu spełnia swoje dwie największe pasje - gotowanie oraz fotografię. Twórczyni autorskich ebooków, oraz przepisów kulinarnych, z którymi uwielbia się dzielić ze swoimi obserwującymi. Jest chodzącą inspiracją kulinarną, a jej zdjęcia charakteryzują się perfekcją i dbałością o każdy szczegół.

Właścicielka firmy fotograficzno - filmowej, w której głównie zajmuje się najbliższą jej sercu fotografią kulinarną, ale nie tylko. Kasia stawia przede wszystkim na swój rozwój i w pracowni robi również zdjęcia produktowe na strony internetowe, aukcje oraz social media.

Stawia sobie bardzo wysoko poprzeczkę i ma wiele innych marzeń, o których wspomina na swoim blogu.
Właścicielka Urszi Cakes&Urszi Shop, prekursorka słodkich stołów w Polsce, szkoleniowiec
Urszula Janusz
Kategorie:
Słodki stół à la Urszi
Założycielka cukierni „Urszi Cakes” zlokalizowanej pod Warszawą w Żabiej Woli oraz „Urszi Shop” - internetowego sklepu z akcesoriami do słodkich stołów, autorka wielu ebooków (takich jak: „Encyklopedia tortów” czy „Master eBook”) oraz szkoleń online. Swój sukces zawdzięcza ciężkiej pracy, ale jak sama przyznaje, pracowała na niego wraz ze swoim mężem Adamem, z którym wspólnie prowadzą firmę.
Wszystko zaczęło w 2014 roku, kiedy Urszula z Adamem planowali swój ślub, a ich marzeniem był słodki stół. Jednak nie w formie samych ciasteczek i deserów - miał on być wyjątkowy, zarówno smakować jak i wyglądać. Po wielu próbach poszukiwania firmy, która kompleksowo zajęłaby się przygotowaniem tego rodzaju słodkości wraz z dekoracjami i naczyniami, Urszula stwierdziła, że sama podejmie się tego zadania! I to właśnie ten moment sprawił, że została prekursorem słodkich stołów Polsce.
Na początku drogi występowała niepewność, Urszula porzuciła dotychczasową pracę i całym sercem zaangażowała się w rozwój „Urszi Cakes”, która po 2-3 latach zaczęła przynosić realne zyski. Cukiernia jest jej autorskim pomysłem, gdzie zdecydowaną większość stworzyła wraz z mężem Adamem. Wystrój oraz projekt techniczny „Urszi Cakes” wymagał ogromu pracy, ale dzięki temu jest niepowtarzalny, bo pochodzi wprost z rąk „tortowej królowej”.
Urszula kocha tworzyć nowe ciastka oraz torty ślubne, ale jej największą pasją są właśnie słodkie stoły, które najczęściej aranżuje osobiście. A przy tym wszystkim prowadzi szkolenia, na których z wielką chęcią dzieli się swoją wiedzą, aby kolejne osoby mogły osładzać nasz świat.
Dekoratorka, Edukatorka, Współwłaścicielka Niebieskich Migdałów, Złoty Laur Orłów Cukiernictwa,
Magdalena Koszyk
Polska
Kategorie:
Tort dziecięcy
Pomysł na pracownie Niebieskie Migdały zrodził się bardzo spontanicznie i niewinnie, gdyż pojawił się podczas organizacji wesela. Marzeniem Magdy było, aby tort był jednym z wyjątkowych elementów tego wydarzenia. Miał wyglądać i smakować niepowtarzalnie, tak aby zapadł wszystkim gościom w pamięć. Wtedy właśnie pojawił się pomysł na stworzenie firmy, która specjalizowałaby się w autorskich, niepowtarzalnych wypiekach. Manufaktura Cukiernicza Niebieskie Migdały dwukrotnie zdobyła Złoty Laur Orłów Cukiernictwa w Warszawie.

Swoja pasją, umiejętnościami oraz wiedzą dzieli się na organizowanych szkoleniach oraz tutorialach. Występowała w programach takich jak: Pytanie na śniadanie, czy TVN Style.
Złoty medal i 1.miejsce Cake & Bake Essen, złoty medal Best show Cake Festival Poland, szkoleniowiec
Malwina Franczak
Kategorie:
Tort na chrzciny, Tort weselny "master", Tort z figurkami
Swój pierwszy tort zrobiłam już w 2011 r. Wtedy właśnie zaczęła się moja tortowa przygoda. Odnalazłam swoje miejsce na ziemi łącząc pracę zawodową i pasję w jednym.

Uwielbiam startować w konkursach tortowych ponieważ dają one mi możliwość artystycznego wyrażenia siebie. Aby w nich uczestniczyć kilometry nie grają roli i jeżdżę na nie również za granice kraju.

Kocham wszystko co związane z masą cukrową, czekoladą plastyczną i tortami, a moją ulubioną dziedziną tortów są torty 3D, antygrawitacyjne, anatomia w skali makro czyli popiersia realistycznych rozmiarów.

Prowadzę firmę „Malwina Franczak – Cake Artist”, którą założyłam w maju 2016 roku i początkowo funkcjonowała pod nazwą „Malwinowe Pierniki i nie tylko”. W późniejszym czasie firma przekształciła się w instytucję szkoleniową. Zyskała obecną nazwę i jej głównym celem jest edukowanie z zakresu sugarcaftingu/stylu angielskiego poczynając od poziomu podstawowego po zaawansowany.

Przez to, że uwielbiam pracę i kontakt z ludźmi spełniam się zawodowo ucząc wszystkiego tego co z moją największą życiową pasją związane.

Prywatnie, żona i matka 5 letniego syna, a z wykształcenia pedagog.
Redaktor naczelna portalu Mistrz branży, dziennikarka, bloggerka,
Natalia Aurora Ignacek
Kategorie:
Tort nowicjusza
Wielka pasjonatka i degustatorka czekolady, z którą to jest związana już od dziesięciu lat. Dziennikarka, oraz redaktor naczelna największej branżowej redakcji Mistrz Branży. Jak sama twierdzi „żyje bo pisze” – stale dla Mistrza Branży, Be Magazyn oraz gościnnie do wielu, wielu innych ciekawych miejsc. Autorka bloga Czekolady, na którym dzieli się wszystkimi tajemnicami związanymi z tą słodkością. Prowadzi profesjonalne degustacje, warsztaty oraz eventy dla dorosłych oraz dla dzieci, które są oczywiście związane z czekoladą.

Zawsze podkreśla, iż czekolada to jej pasja.

Prowadzi niezwykle ciekawe i rozbudowane Social Media, możecie ją znaleźć na Instagramie jak i od niedawna na YouTube. Kocha co to robi, kocha swoją pracę i oczywiście czekoladę też kocha!
Bronze Award - NY Cake Show, Właścicielka Akademii Tortu
Magda Kubiś
USA
Kategorie:
Monoporcje, Tort nowicjusza
Historia Magdy rozpoczęła się od Baby Shower przyjaciółki, jej marzeniem było, aby ten tort był wyjątkowy, dlatego zdecydowała się wykonać go sama. I to był strzał w dziesiątkę!
Warsztat doskonaliła samodzielnie, ucząc się z Internetu i eksperymentując, poświę­cając tysiące godzin na poszukiwanie wska­zówek i inspiracji.

Obecnie, właścicielka Akademii Tortu, szkoły online stylu angielskiego oraz portalu Cake Room.
Magda chciała się dzielić niesamowitą widzą, doświadczeniem oraz pasją - Akademia Tortu to miejsce, w którym można znaleźć rzetelną wiedzę od podstaw, bez marnowania czasu na przedzieranie się przez gąszcz, często sprzecznych, informacji. Akademia skupia wokół siebie ludzi połączonych zamiłowaniem do tworzenia słodkości, co jest wielką zasługą Magdy.
Mistrzyni Świata, Mistrzyni Polski, Poland National Culinary Team
Angelika Chwyć
Polska
Kategorie:
Tort komunijny, Tort nowicjusza
Dekoratorka cukiernicza, projektantka. Członkini Kulinarnej kadry Narodowej – „Poland National Culinary Team" u boku której zdobyła złoty medal w kategorii „Artystyczna Dekoracja Cukiernicza" podczas Pucharu Świata w Luxemburgu w 2018 r. Dwukrotnie stanęła na podium Mistrzostw Polski (2017, 2019) zdobyła również złote odznaczenie oraz III i II miejsce w kategorii podczas Cake International Birmingham (2017, 2019)

Modelowanie i dekoracja towarzyszy jej od ponad 20 lat, specjalizuje się w tworzeniu cukrowo-czekoladowych figurek zdjęć oraz charakterystycznych symetrycznych wzorach inspirowanych kalejdoskopem i mandalą.

Zamiłowanie do projektowania ubioru i biżuterii z powodzeniem przenosi na artystyczną dekorację cukierniczą. Od lat doskonali techniki, które samodzielnie opracowała i z przyjemnością dzieli się nimi z miłośnikami modelowania i sztuki cukierniczej.
Do jednego z najbardziej wyjątkowych przedsięwzięć zalicza współpracę z wybitnym przedstawicielem realizmu fantastycznego Wojciechem Siudmakiem. Na podstawie jego szkiców wykonała surrealistyczne makiety i rzeźby, które zaprezentowała obok dzieł mistrza m.in. we Francji oraz Muzeum Narodowym w Kielcach i Grudziądzu
Edukator, Właścicielka Akademii tortownia.pl
Agnieszka Klimczak
Kategorie:
Tort na chrzciny, Tort z figurkami
Agnieszka Klimczak, od 2006 roku właścicielka marki tortownia.pl, promotorka i baczna obserwatorka autorskich pracowni cukierniczych od początku istnienia tego rynku w Polsce. Wspiera pasjonatów cukiernictwa i dekoracji cukierniczych w osiąganiu godnego zarobku ze swojej pracy.

Obecnie prowadzi w Warszawie kawiarnię (od 2009 r). Udziela konsultacji i jest autorką programu mentoringowego „SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją”.

W ramach dotychczasowej działalności była dyrektorką i właścicielką Akademii tortownia.pl, właścicielką pracowni cukierniczej, organizatorką i jurorką wielu konkursów dekoratorskich i cukierniczych oraz redaktorką merytoryczną polskich wydań książek o dekoracjach cukierniczych i autorką artykułów w prasie branżowej.
Fotografka i stylistka kulinarna, edukatorka, wykładowczyni Akademii Nikona
Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Kategorie:
Tort na chrzciny, Tort nowicjusza
Fotografka i stylistka kulinarna, nauczycielka fotografii, wykładowczyni Akademii Nikona, fotografka książek cukierniczych, autorka bloga kulinarnego greenmorning.pl. Pracuje jako freelancer dla polskich i zagranicznych magazynów (nie tylko kulinarnych). Do tej pory tworzyła przepisy, stylizowała i fotografowała sesje kulinarne takich tytułów jak: „Voyage”, „Sweet Dreams”, „Plantes & Sante”, „Interiør Magazinet”, "Living Inside", "Claudia", „Weranda”, „Weranda Country”, „Magazyn Gazety Wyborczej”, „Moje Gotowanie”, "Das Haus", "Ma Vie" .

Wykonuje również komercyjne zdjęcia kulinarne, współpracowała m.in. z szwedzką firmą DUKA, japońskim KIKKOMAN'em czy słynnym włoskim producentem oliwy MONINI. W Europie reprezentuje ją prestiżowa duńska agencja House of Pictures. Od ponad 5 lat uczy fotografii kulinarnej i cukierniczej w swoim nowatorskim programie dwudniowych warsztatów (głównie w systemie jeden do jeden -mistrz-uczeń), z którego z sukcesem skorzystało już ponad 400 osób z całej Europy.
Właścicielka Pracowni Bake a Cake, Osobowość Internetowa,
Benita Nowak
Kategorie:
Tort z figurkami
Właścicielka pracowni Bake a Cake, którą prowadzi już od trzech lat. Jak sama przyznaje "piekę odkąd pamiętam", jednakże do ulepienia pierwszej figurki została natchnięta przez swoje dzieci, dzięki którym zawdzięcza początek Bake a Cake. Swoją firmę otworzyła jako samouk, rozwijając swoją największą pasję jaką jest pieczenie i dekorowanie słodkości. Swoje umiejętności szkoliła u znakomitych autorytetów: Marty Hidalgo, Eleny Gnut, Angeliki Chwyć i wielu wielu innych.

Swoje dzieła prezentuje na Social Mediach, które cieszą wielką popularnością i osiągają niesamowite wyniki.
Właścicielka pracowni cukierniczej Candy Bar, szkoleniowiec, dekoratorka
Paulina Koza-Bator
Kategorie:
Słodki stół à la Urszi
Moja przygoda ze słodkimi stołami rozpoczęła się bardzo niewinnie - początkowo dawało mi to świetną zabawę, wówczas nie pomyślałam, że przerodzi się to w moje życie. Pomysł zrodził się w dniu pierwszych urodzin mojego synka, wtedy również dowiedziałam się, że jestem w kolejnej ciąży. Na tą okazję oczywiście nie mogło zabraknąć mojego słodkiego stołu. Wszyscy na urodzinach zachwycali się słodkościami - dlatego wówczas pomyślałam, że będę się tym zajmować do czasu powrotu do pracy. Ale sprawy potoczyły się inaczej... miałam tak dużą ilość zamówień, że do pracy nie powróciłam. Swój sukces zawdzięczam swojemu uporowi, ciężkiej pracy oraz wielu wielu nieprzespanych nocy. Jestem zdania, że każda wykonana słodkość ma być wyjątkowa, personalizowana, pięknie zaaranżowana w pasującej stylistyce. Każde zamówienie jest dla mnie indywidualne i wyjątkowe, mimo tego że zrobiłam ich już setki. Mój sukces zawdzięczam także mojemu mężowi, który towarzyszy mi przy każdej realizacji i tak samo jak ja ma głowę pełną pomysłów. Dziś jestem właścicielką pracowni cukierniczą, gdzie również prowadzę szkolenia ze słodkich stołów. Ale co najważniejsze, co tydzień staram się spełniać marzenia moich klientów o jedynym, niepowtarzalnym oraz wyjątkowym Słodkim Stole na każdą okazję.
Pastry Chef, ceniona edukatorka, Przepis roku 2021
Nataliya Golombyovska
Polska
Kategorie:
Monoporcje, Tort z figurkami
Spod jej rąk powstają m.in. torty artystyczne, które wyglądem przypominają małe dzieła sztuki, które możecie podziwiać na niezwykle rozbudowanym Instagramie Ng Art Patisserie. Jak sama przyznaje, od zawsze pasjonowało ją nowoczesne cukiernictwo oparte na wysokiej jakości produktach. Pierwotne słodkości powstawały dla rodziny czy znajomych. Nataliya pochodzi z Ukrainy, a Jej pasja w sposób na życie przerodziła się jednak dopiero w Polsce. W działalności pomaga jej mąż i córka, która również pasjonuje się cukiernictwem.

Miała możliwość szkolenia się u szefów rosyjskich, francuskich oraz hiszpańskich, według niej nowoczesne cukiernictwo to trochę inny rodzaj cukiernictwa, ale nie oznacza, że trudniejszy od tradycyjnego. W nowoczesnym cukiernictwie chodzi przede wszystkim o to, aby tort czy ciastko było łatwe do przygotowania, zjedzenia, aby zawierało mniej cukru i było wykonane z produktów naturalnego pochodzenia.

Od ponad dwóch lat Nataliya organizuje także szkolenia, które cieszą się coraz większą popularnością i są dedykowane osobom o różnym stopniu zaawansowania. Kursanci mogą dowiedzieć się jak upiec kruche ciasto, wykonać zefiry, czyli rosyjskie pianki, a także jak stworzyć słodki stół.

Zdobyła nagrodę w Akademii Tortu w kategorii PRZEPIS ROKU 2021 ze swoimi autorskimi Makaronikami.
WŁAŚCICIELKA PRACOWNI CUKIERNICZEJ CARAMELLA
Nicola Getinger
Kategorie:
Słodki stół à la Urszi
Z wykształcenia jestem mgr chemii biologicznej, jednakże moje serce zawsze ciągło mnie w stronę słodkości! Już od dzieciństwa miałam zamiłowanie do pieczenia. Swoje pierwsze stoły wykonałam w 2013/2014 roku i od tego czasu z roku na rok jest ich coraz więcej!
Posiadam własną pracownię cukierniczą Caramella, gdzie wykonujemy torty i słodkie stoły. Wykonując słodki stół oprócz słodkości wykonuje również całą dekoracje. Prywatnie Mama trójki dzieci.
Dekoratorka, Edukator, Właścicielka Mielonych Migdałów
Ewa Wajs
Kategorie:
Tort komunijny
Ewa Wajs to crème de la crème polskiej branży tortowej. Właścicielka pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie, która jest autorskim konceptem pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników, a przede wszystkim są perfekcyjne w każdym możliwym calu.

Z wykształcenia biotechnolog, od lat zafascynowana cukrem i tym jakie daje możliwości. Ewa oferuje również, cieszące się wielką popularnością szkolenia, na których dzieli się swoją niesamowitą wiedzą oraz przekazuje tajniki przygotowywania tych wyjątkowych słodkości.

Nominowana w: Plebiscycie Osobowość Roku 2020 w kategorii Biznes, za organizowanie szkoleń i ciągły rozwój firmy, mimo trudności w branży ślubnej.
Ola i Ela to siostry, które oprócz wielkiej miłości łączy ta sama pasja - cukiernictwo. Dlatego zdecydowały się na otwarcie wspólnej pracowni Malinowa Żelka. Każda z sióstr ma inne mocne strony - dlatego świetnie wychodzi im wspieranie się oraz wzajemne uzupełnianie. Od samego początku firmę rozwijały wspólnie, równie mocno angażując się. Ich torty są istnymi dziełami sztuki, dopracowanymi w każdym nawet najmniejszym szczególe. Pracownia tortów artystycznych i słodkości w niesamowitym tempie, rozwija się również na Instagramie, ciesząc się wielką popularnością.

Obecnie Ola i Ela pracują nad otwarciem kawiarni w Wadowicach, co ma się odbyć już tego lata. Ponadto, są autorkami oraz twórcami kalendarza dla osób z branży cukierniczej, który swoja premierę będzie miał w drugiej połowie roku.
Właścicielki Pracowni Cukierniczej Malinowa Żelka
Aleksandra, Elżbieta Grzyb
Kategorie:
Tort nowicjusza
Właścicielka pracowni ArtyTorty,
Mariola Dąbrowska-Śmietanka
Kategorie:
Tort dziecięcy
Mariola jest łasuchem i ma to we krwi!
W jej domu od zawsze piekło się dużo i często, od okazji i bez okazji. Od zadań specjalnych jednak, czyli od przygotowywania ciast na ważne uroczystości była jej babcia-niekwestionowana królowa wypieków. Jej torty nie tylko pięknie wyglądały, ale i smakowały wszystkim, bez wyjątków! To ona zapoczątkowała w niej tortową pasję, udzielając cennych wskazówek i podarowując jej pierwszą profesjonalną packę do przekładania i wygładzania biszkoptowych blatów oraz obrotową paterę. Obie rzeczy ceni i używa do dziś.
Mariola to artystyczna dusza, która przez kilka lat kontynuowała naukę malarstwa, rzeźby i grafiki w liceum plastycznym. Ukończyła studia dziennikarskie, jednak nigdy nie podjęła pracy w zawodzie. Dość szybko uświadomiła sobie, że od zawsze kiełkowała w niej potrzeba artystycznego wyrażenia siebie, którą połączyła z drugą bardzo ważną potrzebą - przygotowywaniem i jedzeniem słodkich rzeczy. Rozpoczęła tortową przygodę ucząc się i udoskonalając nabytą już w domu rodzinnym wiedzę. Obecnie prowadzi pracownię tortów artystycznych ArtyTorty w Radomiu. Torty spod jej ręki są niepowtarzalne i niezwykle dopracowane.
Cukiernictwo to wielka pasja Karoliny, którą od zawsze starała się rozwijać sama, droga do jej kariery nie była łatwa, spędzanie mnóstwa czasu na zagranicznych portalach, wiele nauki, wiele prób, ale jak widać Karolina wiedziała co jest jej celem w życiu i już osiągnęła wielki sukces w branży, a jak sama mówi chciałaby rozwinąć działalność jeszcze bardziej! Autorka wielu niesamowitych dzieł, bo tak można nazwać torty Karoliny! Jak przyznaje, największym wyzwaniem było dla niej połączenie pracy cukiernika z obowiązkami domowymi, ale jej miłość do cukiernictwa sprawiła, że wszystkie te rzeczy można ze sobą połączyć. W swojej pracy ceni sobie szczególnie projekt słodkości oraz efekt, który jest najbardziej zadowalający, kiedy tort odbiera uśmiechnięty klient. Bardzo dużą uwagę zwraca na fotografię, gdyż zdjęcie jest jednym z ważniejszych elementów ukazania tortu.

Szkoleniami zajmuje się już od dłuższego czasu, jednakże za niedługo nastąpi otwarcie pracowni, w której i Wy będziecie mogli się uczyć jak dojść do tego miejsca w którym jest Karolina, gdyż na szkoleniach przekaże Wam całą swoją wiedzę na temat tego słodkiego świata.

Karolina posiada bardzo rozbudowane Social Media i zaangażowanych odbiorców - którym jest niezwykle wdzięczna za obecność!
Edukatorka, Fotograf, Właścicielka pracowni szkoleniowej, Osobowość Internetowa
Karolina Kowalik
Kategorie:
Tort weselny "master", Tort nowicjusza
Dekoratorka, Edukatorka, Właścicielka Pracowni Tort Love
Agnieszka Obłoza
Kategorie:
Tort dziecięcy, Kwiaty maślane z TortLove
Agnieszka Obłoza to wielka miłośniczka kremowych kwiatów i propagatorka nowego trendu w dziedzinie dekoracji tortów kremem maślanym. Swoją ogromną pasją, doświadczeniem i niesamowitym talentem dzieli się na autorskich szkoleniach, które są skarbnicą wiedzy oraz praktyki. Ponadto, od 6 lat sama doskonali swój warsztat oraz technikę pracy. Jest właścicielką pracowni Tort Love

Znajdziecie u niej różne szkolenia, na których dowiecie się jak zrobić kwiaty maślane techniką SMBC, czy jak malować torty kremem maślanym. Ponadto, chętnie przekazuje informacje jak od podstaw składać torty, zrobić proste figurki i jak dobrać najlepsze smaki tortów. Ponadto na szkoleniach stawia głównie na Waszą samodzielność podczas pracy - abyście mogli wyciągnąć ze szkolenia jak najwięcej.
Agnieszka otrzymała pierwsze miejsce w walce o tytuł Mistrza Słodkości Roku 2019 oraz drugie miejsce w plebiscycie na Cukiernię Roku 2019.

Właścicielka, cukiernik, dekoratorka - jej przygoda z cukiernictwem rozpoczęła się dobre 8 lat temu. Siłą napędową dla Agnieszki są zadowoleni klienci - to oni dają jej motywację do działania oraz do coraz większego rozwoju firmy. W MajCake zwraca największą uwagę na jakość swoich słodkości oraz to z czego są one wykonane. Dlatego pracownia cieszy się tak dużą popularnością oraz uznaniem wśród klientów indywidualnych jak i firmowych w Warszawie i okolicach.

Agnieszka przeprowadza od lat również szkolenia stacjonarne, na których z wielką chęcią przekazuje swoje umiejętności, pasję oraz niesamowite doświadczenie w branży. Od 2020 roku zaczęła swoją przygodę z kursami online, które cieszyły i cieszą się ogromną popularnością, co było motorem do otworzenia Słodkiej Szkoły - platformy z kursami online, która zrzesza fanów cukiernictwa i można w domowym zaciszu podszkolić swój słodki warsztat.
Mistrz Słodkości Roku 2019, Dekoratorka
Agnieszka Majewska
Polska
Kategorie:
Tort komunijny, Tort z figurkami
Osobowość Internetowa, Właścicielka Słodkiego Bufetu
Ania Kaczor
Kategorie:
Tort dziecięcy
Dziesiątki tysięcy babeczek , bez, ciastek i cake popsów, setki tortów oraz niezliczona ilość zadowolonych klientów i udanych imprez sprawiły, że Anna zapragnęła stworzyć wyjątkową markę. Zaspokajanie apetytu klientów to czysta przyjemność, ale każdy prawdziwy smakosz wie, że słodkości powinny cieszyć nie tylko kubki smakowe, ale także oko!

Stworzenie namacalnego produktu firmowanego marką Słodki Bufet było dla niej zarówno marzeniem jak i celem już od bardzo dawna. Produkt musiał być dostępny i przydatny zarówno dla pasjonatów, jak i profesjonalistów. Przede wszystkim bezwzględnie miał spełniać wysokie wymagania samej autorki, co do jakości. Wymagało to sporo czasu, poświęcenia oraz pracy, dlatego teraz Anna może cieszyć tak wielkim sukcesem, jaki odniosła wraz ze swoją firmą na rynku cukierniczym. Ponadto, osiąga niesamowite wyniki w swoich Social Mediach, a swoim ogromem wiedzy oraz profesjonalizmem chętnie dzieli się na autorskich warsztatach oraz szkoleniach.

A przy tym wszystkim, nie pozostawiła swojej pasji oraz wielkich umiejętności kulinarnych, wszystkie artystyczne słodkości możecie zobaczyć na załączonych Social Mediach.
Autorka Instagramowego bloga fotograficzno - kulinarnego Broll Kitchen. Z wykształcenia pedagog, jednakże serce wybrało jej inną drogę zawodową, w której spełnia się w stu procentach. Na swoim blogu spełnia swoje dwie największe pasje - gotowanie oraz fotografię. Twórczyni autorskich ebooków, oraz przepisów kulinarnych, z którymi uwielbia się dzielić ze swoimi obserwującymi. Jest chodzącą inspiracją kulinarną, a jej zdjęcia charakteryzują się perfekcją i dbałością o każdy szczegół.

Właścicielka firmy fotograficzno - filmowej, w której głównie zajmuje się najbliższą jej sercu fotografią kulinarną, ale nie tylko. Kasia stawia przede wszystkim na swój rozwój i w pracowni robi również zdjęcia produktowe na strony internetowe, aukcje oraz social media.

Stawia sobie bardzo wysoko poprzeczkę i ma wiele innych marzeń, o których wspomina na swoim blogu.
Fotograf i stylistka kulinarna, bloger,, autorka e-booków i przepisów kulinarnych
Katarzyna Pfeifer
Polska
Kategorie:
Tort weselny "master", Tort nowicjusza
Właścicielka Urszi Cakes&Urszi Shop, prekursorka słodkich stołów w Polsce, szkoleniowiec
Urszula Janusz
Kategorie:
Słodki stół à la Urszi
Założycielka cukierni „Urszi Cakes” zlokalizowanej pod Warszawą w Żabiej Woli oraz „Urszi Shop” - internetowego sklepu z akcesoriami do słodkich stołów, autorka wielu ebooków (takich jak: „Encyklopedia tortów” czy „Master eBook”) oraz szkoleń online. Swój sukces zawdzięcza ciężkiej pracy, ale jak sama przyznaje, pracowała na niego wraz ze swoim mężem Adamem, z którym wspólnie prowadzą firmę.
Wszystko zaczęło w 2014 roku, kiedy Urszula z Adamem planowali swój ślub, a ich marzeniem był słodki stół. Jednak nie w formie samych ciasteczek i deserów - miał on być wyjątkowy, zarówno smakować jak i wyglądać. Po wielu próbach poszukiwania firmy, która kompleksowo zajęłaby się przygotowaniem tego rodzaju słodkości wraz z dekoracjami i naczyniami, Urszula stwierdziła, że sama podejmie się tego zadania! I to właśnie ten moment sprawił, że została prekursorem słodkich stołów Polsce.
Na początku drogi występowała niepewność, Urszula porzuciła dotychczasową pracę i całym sercem zaangażowała się w rozwój „Urszi Cakes”, która po 2-3 latach zaczęła przynosić realne zyski. Cukiernia jest jej autorskim pomysłem, gdzie zdecydowaną większość stworzyła wraz z mężem Adamem. Wystrój oraz projekt techniczny „Urszi Cakes” wymagał ogromu pracy, ale dzięki temu jest niepowtarzalny, bo pochodzi wprost z rąk „tortowej królowej”.
Urszula kocha tworzyć nowe ciastka oraz torty ślubne, ale jej największą pasją są właśnie słodkie stoły, które najczęściej aranżuje osobiście. A przy tym wszystkim prowadzi szkolenia, na których z wielką chęcią dzieli się swoją wiedzą, aby kolejne osoby mogły osładzać nasz świat.
Pomysł na pracownie Niebieskie Migdały zrodził się bardzo spontanicznie i niewinnie, gdyż pojawił się podczas organizacji wesela. Marzeniem Magdy było, aby tort był jednym z wyjątkowych elementów tego wydarzenia. Miał wyglądać i smakować niepowtarzalnie, tak aby zapadł wszystkim gościom w pamięć. Wtedy właśnie pojawił się pomysł na stworzenie firmy, która specjalizowałaby się w autorskich, niepowtarzalnych wypiekach. Manufaktura Cukiernicza Niebieskie Migdały dwukrotnie zdobyła Złoty Laur Orłów Cukiernictwa w Warszawie.

Swoja pasją, umiejętnościami oraz wiedzą dzieli się na organizowanych szkoleniach oraz tutorialach. Występowała w programach takich jak: Pytanie na śniadanie, czy TVN Style.
Dekoratorka, Edukatorka, Współwłaścicielka Niebieskich Migdałów, Złoty Laur Orłów Cukiernictwa,
Magdalena Koszyk
Polska
Kategorie:
Tort dziecięcy
Złoty medal i 1.miejsce Cake & Bake Essen, złoty medal Best show Cake Festival Poland, szkoleniowiec
Malwina Franczak
Kategorie:
Tort na chrzciny, Tort weselny "master", Tort z figurkami
Swój pierwszy tort zrobiłam już w 2011 r. Wtedy właśnie zaczęła się moja tortowa przygoda. Odnalazłam swoje miejsce na ziemi łącząc pracę zawodową i pasję w jednym.

Uwielbiam startować w konkursach tortowych ponieważ dają one mi możliwość artystycznego wyrażenia siebie. Aby w nich uczestniczyć kilometry nie grają roli i jeżdżę na nie również za granice kraju.

Kocham wszystko co związane z masą cukrową, czekoladą plastyczną i tortami, a moją ulubioną dziedziną tortów są torty 3D, antygrawitacyjne, anatomia w skali makro czyli popiersia realistycznych rozmiarów.

Prowadzę firmę „Malwina Franczak – Cake Artist”, którą założyłam w maju 2016 roku i początkowo funkcjonowała pod nazwą „Malwinowe Pierniki i nie tylko”. W późniejszym czasie firma przekształciła się w instytucję szkoleniową. Zyskała obecną nazwę i jej głównym celem jest edukowanie z zakresu sugarcaftingu/stylu angielskiego poczynając od poziomu podstawowego po zaawansowany.

Przez to, że uwielbiam pracę i kontakt z ludźmi spełniam się zawodowo ucząc wszystkiego tego co z moją największą życiową pasją związane.

Prywatnie, żona i matka 5 letniego syna, a z wykształcenia pedagog.
Wielka pasjonatka i degustatorka czekolady, z którą to jest związana już od dziesięciu lat. Dziennikarka, oraz redaktor naczelna największej branżowej redakcji Mistrz Branży. Jak sama twierdzi „żyje bo pisze” – stale dla Mistrza Branży, Be Magazyn oraz gościnnie do wielu, wielu innych ciekawych miejsc. Autorka bloga Czekolady, na którym dzieli się wszystkimi tajemnicami związanymi z tą słodkością. Prowadzi profesjonalne degustacje, warsztaty oraz eventy dla dorosłych oraz dla dzieci, które są oczywiście związane z czekoladą.

Zawsze podkreśla, iż czekolada to jej pasja.

Prowadzi niezwykle ciekawe i rozbudowane Social Media, możecie ją znaleźć na Instagramie jak i od niedawna na YouTube. Kocha co to robi, kocha swoją pracę i oczywiście czekoladę też kocha!
Redaktor naczelna portalu Mistrz branży, dziennikarka, bloggerka,
Natalia Aurora Ignacek
Kategorie:
Tort nowicjusza
Bronze Award - NY Cake Show, Właścicielka Akademii Tortu
Magda Kubiś
USA
Kategorie:
Monoporcje, Tort nowicjusza
Historia Magdy rozpoczęła się od Baby Shower przyjaciółki, jej marzeniem było, aby ten tort był wyjątkowy, dlatego zdecydowała się wykonać go sama. I to był strzał w dziesiątkę!
Warsztat doskonaliła samodzielnie, ucząc się z Internetu i eksperymentując, poświę­cając tysiące godzin na poszukiwanie wska­zówek i inspiracji.

Obecnie, właścicielka Akademii Tortu, szkoły online stylu angielskiego oraz portalu Cake Room.
Magda chciała się dzielić niesamowitą widzą, doświadczeniem oraz pasją - Akademia Tortu to miejsce, w którym można znaleźć rzetelną wiedzę od podstaw, bez marnowania czasu na przedzieranie się przez gąszcz, często sprzecznych, informacji. Akademia skupia wokół siebie ludzi połączonych zamiłowaniem do tworzenia słodkości, co jest wielką zasługą Magdy.
Dekoratorka cukiernicza, projektantka. Członkini Kulinarnej kadry Narodowej – „Poland National Culinary Team" u boku której zdobyła złoty medal w kategorii „Artystyczna Dekoracja Cukiernicza" podczas Pucharu Świata w Luxemburgu w 2018 r. Dwukrotnie stanęła na podium Mistrzostw Polski (2017, 2019) zdobyła również złote odznaczenie oraz III i II miejsce w kategorii podczas Cake International Birmingham (2017, 2019)

Modelowanie i dekoracja towarzyszy jej od ponad 20 lat, specjalizuje się w tworzeniu cukrowo-czekoladowych figurek zdjęć oraz charakterystycznych symetrycznych wzorach inspirowanych kalejdoskopem i mandalą.

Zamiłowanie do projektowania ubioru i biżuterii z powodzeniem przenosi na artystyczną dekorację cukierniczą. Od lat doskonali techniki, które samodzielnie opracowała i z przyjemnością dzieli się nimi z miłośnikami modelowania i sztuki cukierniczej.
Do jednego z najbardziej wyjątkowych przedsięwzięć zalicza współpracę z wybitnym przedstawicielem realizmu fantastycznego Wojciechem Siudmakiem. Na podstawie jego szkiców wykonała surrealistyczne makiety i rzeźby, które zaprezentowała obok dzieł mistrza m.in. we Francji oraz Muzeum Narodowym w Kielcach i Grudziądzu
Mistrzyni Świata, Mistrzyni Polski, Poland National Culinary Team
Angelika Chwyć
Polska
Kategorie:
Tort komunijny, Tort nowicjusza
Edukator, Właścicielka Akademii tortownia.pl
Agnieszka Klimczak
Kategorie:
Tort na chrzciny, Tort z figurkami
Agnieszka Klimczak, od 2006 roku właścicielka marki tortownia.pl, promotorka i baczna obserwatorka autorskich pracowni cukierniczych od początku istnienia tego rynku w Polsce. Wspiera pasjonatów cukiernictwa i dekoracji cukierniczych w osiąganiu godnego zarobku ze swojej pracy.

Obecnie prowadzi w Warszawie kawiarnię (od 2009 r). Udziela konsultacji i jest autorką programu mentoringowego „SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją”.

W ramach dotychczasowej działalności była dyrektorką i właścicielką Akademii tortownia.pl, właścicielką pracowni cukierniczej, organizatorką i jurorką wielu konkursów dekoratorskich i cukierniczych oraz redaktorką merytoryczną polskich wydań książek o dekoracjach cukierniczych i autorką artykułów w prasie branżowej.
Fotografka i stylistka kulinarna, nauczycielka fotografii, wykładowczyni Akademii Nikona, fotografka książek cukierniczych, autorka bloga kulinarnego greenmorning.pl. Pracuje jako freelancer dla polskich i zagranicznych magazynów (nie tylko kulinarnych). Do tej pory tworzyła przepisy, stylizowała i fotografowała sesje kulinarne takich tytułów jak: „Voyage”, „Sweet Dreams”, „Plantes & Sante”, „Interiør Magazinet”, "Living Inside", "Claudia", „Weranda”, „Weranda Country”, „Magazyn Gazety Wyborczej”, „Moje Gotowanie”, "Das Haus", "Ma Vie" .

Wykonuje również komercyjne zdjęcia kulinarne, współpracowała m.in. z szwedzką firmą DUKA, japońskim KIKKOMAN'em czy słynnym włoskim producentem oliwy MONINI. W Europie reprezentuje ją prestiżowa duńska agencja House of Pictures. Od ponad 5 lat uczy fotografii kulinarnej i cukierniczej w swoim nowatorskim programie dwudniowych warsztatów (głównie w systemie jeden do jeden -mistrz-uczeń), z którego z sukcesem skorzystało już ponad 400 osób z całej Europy.
Fotografka i stylistka kulinarna, edukatorka, wykładowczyni Akademii Nikona
Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Kategorie:
Tort na chrzciny, Tort nowicjusza
Właścicielka Pracowni Bake a Cake, Osobowość Internetowa,
Benita Nowak
Kategorie:
Tort z figurkami
Właścicielka pracowni Bake a Cake, którą prowadzi już od trzech lat. Jak sama przyznaje "piekę odkąd pamiętam", jednakże do ulepienia pierwszej figurki została natchnięta przez swoje dzieci, dzięki którym zawdzięcza początek Bake a Cake. Swoją firmę otworzyła jako samouk, rozwijając swoją największą pasję jaką jest pieczenie i dekorowanie słodkości. Swoje umiejętności szkoliła u znakomitych autorytetów: Marty Hidalgo, Eleny Gnut, Angeliki Chwyć i wielu wielu innych.

Swoje dzieła prezentuje na Social Mediach, które cieszą wielką popularnością i osiągają niesamowite wyniki.
Moja przygoda ze słodkimi stołami rozpoczęła się bardzo niewinnie - początkowo dawało mi to świetną zabawę, wówczas nie pomyślałam, że przerodzi się to w moje życie. Pomysł zrodził się w dniu pierwszych urodzin mojego synka, wtedy również dowiedziałam się, że jestem w kolejnej ciąży. Na tą okazję oczywiście nie mogło zabraknąć mojego słodkiego stołu. Wszyscy na urodzinach zachwycali się słodkościami - dlatego wówczas pomyślałam, że będę się tym zajmować do czasu powrotu do pracy. Ale sprawy potoczyły się inaczej... miałam tak dużą ilość zamówień, że do pracy nie powróciłam. Swój sukces zawdzięczam swojemu uporowi, ciężkiej pracy oraz wielu wielu nieprzespanych nocy. Jestem zdania, że każda wykonana słodkość ma być wyjątkowa, personalizowana, pięknie zaaranżowana w pasującej stylistyce. Każde zamówienie jest dla mnie indywidualne i wyjątkowe, mimo tego że zrobiłam ich już setki. Mój sukces zawdzięczam także mojemu mężowi, który towarzyszy mi przy każdej realizacji i tak samo jak ja ma głowę pełną pomysłów. Dziś jestem właścicielką pracowni cukierniczą, gdzie również prowadzę szkolenia ze słodkich stołów. Ale co najważniejsze, co tydzień staram się spełniać marzenia moich klientów o jedynym, niepowtarzalnym oraz wyjątkowym Słodkim Stole na każdą okazję.
Właścicielka pracowni cukierniczej Candy Bar, szkoleniowiec, dekoratorka
Paulina Koza-Bator
Kategorie:
Słodki stół à la Urszi
Pastry Chef, ceniona edukatorka, Przepis roku 2021
Nataliya Golombyovska
Polska
Kategorie:
Monoporcje, Tort z figurkami
Spod jej rąk powstają m.in. torty artystyczne, które wyglądem przypominają małe dzieła sztuki, które możecie podziwiać na niezwykle rozbudowanym Instagramie Ng Art Patisserie. Jak sama przyznaje, od zawsze pasjonowało ją nowoczesne cukiernictwo oparte na wysokiej jakości produktach. Pierwotne słodkości powstawały dla rodziny czy znajomych. Nataliya pochodzi z Ukrainy, a Jej pasja w sposób na życie przerodziła się jednak dopiero w Polsce. W działalności pomaga jej mąż i córka, która również pasjonuje się cukiernictwem.

Miała możliwość szkolenia się u szefów rosyjskich, francuskich oraz hiszpańskich, według niej nowoczesne cukiernictwo to trochę inny rodzaj cukiernictwa, ale nie oznacza, że trudniejszy od tradycyjnego. W nowoczesnym cukiernictwie chodzi przede wszystkim o to, aby tort czy ciastko było łatwe do przygotowania, zjedzenia, aby zawierało mniej cukru i było wykonane z produktów naturalnego pochodzenia.

Od ponad dwóch lat Nataliya organizuje także szkolenia, które cieszą się coraz większą popularnością i są dedykowane osobom o różnym stopniu zaawansowania. Kursanci mogą dowiedzieć się jak upiec kruche ciasto, wykonać zefiry, czyli rosyjskie pianki, a także jak stworzyć słodki stół.

Zdobyła nagrodę w Akademii Tortu w kategorii PRZEPIS ROKU 2021 ze swoimi autorskimi Makaronikami.
Z wykształcenia jestem mgr chemii biologicznej, jednakże moje serce zawsze ciągło mnie w stronę słodkości! Już od dzieciństwa miałam zamiłowanie do pieczenia. Swoje pierwsze stoły wykonałam w 2013/2014 roku i od tego czasu z roku na rok jest ich coraz więcej!
Posiadam własną pracownię cukierniczą Caramella, gdzie wykonujemy torty i słodkie stoły. Wykonując słodki stół oprócz słodkości wykonuje również całą dekoracje. Prywatnie Mama trójki dzieci.
WŁAŚCICIELKA PRACOWNI CUKIERNICZEJ CARAMELLA
Nicola Getinger
Kategorie:
Słodki stół à la Urszi